Silent Trail Residence

 

After fire destroyed the original three-story, 8,000-plus square foot Silent Trail residence in 2015, the owners asked F:F to consider alternative approaches to building a home of more manageable scale and, working with our consulting structural engineers, to confirm that the expansive original foundation was sound and could be reused for a new structure.  Once it was determined that the original foundation could be reused, the design challenge was to conform closely to the original elevation changes and general configuration of the on-grade slab, while re-imagining an entirely new residence conceived of with a strong sense of modern regionalism.

Taking advantage of the large single elevation at the center of the original foundation, a great room with open performance kitchen at one end, and anchored by a large fireplace wall at the opposite end were conceived of as boundaries within which most of the public space including formal living, group cocktail seating, and performance kitchen would be contained.   The large volume space is comfortably scaled and detailed by a barrel vaulted ceiling, clerestory windows and a light shelf that surrounds the great room, creating a transition to the lower ten foot ceilings in the adjoining gallery walk, formal dining room, study, and the expansive view to the pool courtyard space beyond.

The master suite includes a private library space with fireplace, large bedroom with custom casework, and en suite luxury bath with steam and dry saunas among other amenities.  A separate bedroom wing includes a gallery-like hallway with glass walls overlooking the pool courtyard and with direct access to a covered semi-private terrace.  Clerestory windows both illuminate the gallery hallway and allow natural light to stream through large custom-milled sliding doors with multi-light translucent glass panels at each entry to the three bedrooms with private en suite baths.

Other amenities include a  separate home theater space, semi-private bedroom wing den and study, and three car garage with workshop.  A separate pool house includes a full outdoor kitchen, services and storage, all adding opportunity to allow for large gatherings and parties in this home that is designed for family and entertaining.

Material palettes include regional weathered and shell limestone, extensive use of select grade wood and stone throughout, and expanses of operable glass wall panels that can be opened to further connect and blur the distinction between interior and exterior spaces. 

This home is one of several designed by F:F for the client, and is now available for purchase and construction.