Blackland

Blackland Infill Prototype Residence

 

Located on the edge of the rapidly expanding University of Texas campus, the Blackland Neighborhood had seen the destruction of much of its original modest housing stock through gentrification and redevelopment pressures.  To temper this trend and protect the remnants of the original neighborhood qualities, the non-profit Blackland Community Development Corporation was formed.  Since formation, the Blackland CDC has renovated and redeveloped numerous single and multi-family structures in the neighborhood.   As part of those efforts, the CDC solicited Franke : Franke's design proposal to redevelop the last remaining parcels of land in the neighborhood, a set of four contiguous lots that together made up one half of an entire block.  The program intended to develop a series of four affordable housing duplexes in a coordinated master plan that would encourage residents and the neighborhood to share a public street edge as a productive landscape.

The site master plan for the four lots includes a shared produce garden and small orchard along the street frontage, with private residence yards behind, together creating a series of transition and buffer spaces within the block-long street edge.  Prototypes were developed using a design approach that allowed for flexible and multipurpose spaces for each of the four units.  The two-level duplex prototype unit modeled here includes two bedrooms and two baths, kitchen, laundry, living and dining areas for each residence.  The covered car parking area doubles as an outdoor gathering patio/ breezeway with storage and seating.  Construction material reclamation and reuse, and integration of rainwater harvesting and storage for use in the productive landscape were proposed as important elements of the design for each residence.